Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙΣ ΜΕΣ ΤΗΝ ..ΣΑΟΥΔ.ΑΡΑΒΙΑ 'ΤΣΑΚΥ ΤΣΑΝ' ??

Το Ριάντ επισκέφθηκε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
(Doing Business in the Saudi Arabian Market)
http://www.mfa.gr/missionsabroad/saudi-arabia/bilateral-relations/economic-relations.html

1.Ολες οι πτυχές της καθημερινότητας στην Σαουδική Αραβία κυριαρχούνται από την ακλόνητη και διαρκή πίστη στις αρχές και ηθικές αξίες του Ισλάμ και του Ιερού Κορανίου. Καμμία επιχειρηματική πρωτοβουλία ή άλλη δραστηριότητα μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς αναφορά στην Αγιότητα και Ιερότητα του Προφήτη Μωάμεθ.
            2.Ο μεγαλύτερος σεβασμός πρέπει να αποδίδεται στις θρησκευτικές αξίες και στις ευκολίες και ανέσεις που επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, όπως την προσευχή και την νηστεία. Η οποιαδήποτε επιχειρηματική δρστηριότητα θα πρέπει να συμβαδίζει και να αποδέχεται τις ανωτέρω θρησκευτικές αξίες που διατρέχουν τη ζωή και την προσωπικότητα του κάθε θρησκευόμενου.....
4. Το «επιχειρείν» στην Σαουδική Αραβία στηρίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της οικογένειας και όλες οι ανώτερες και διευθυντικές θέσεις σε επιχειρήσεις και ομίλους επιχειρήσεων κατέχονται από μέλη της οικογένειας. Η οικογένεια αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της επιχειρηματικότητας,
5. Η οικογενειοκρατία και η αποθέωση της οικογένειας και των στενών συγγενικών δεσμών οδηγούν στην δημιουργία συστήματος ισχυρής ιεραρχίας...
7. Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζει ο αλλοδαπός επιχειρηματίας την γενεαλογική εξέλιξη της συγκεκριμένης Σαουδαραβικής επιχείρησης με την οποία θέλει να ξεκινήσει συνεργασία. Ακρως σημαντικό είναι οι επαφές, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις να γίνονται με στέλεχος της επιχείρησης που έχει την δυνατότητα να παίρνει και να εκτελεί αποφάσεις (decision maker) καθώς να έχει ισχυρούς δεσμούς και στενές σχέσεις με την οικογένεια που διοικεί την επιχείρηση.
18. Μην αναλώνεσθε σε πολιτικές ή άλλες συζητήσεις για την κατάσταση στη περιοχή της Μέσης Ανατολής ή σε διάφορα σχόλια και παρατηρήσεις για την επιρροή του Ισλάμ.
19. Οι γυναίκες δεν συμμετέχουν καθόλου ή έχουν εντελώς δευτερεύοντα ρόλο στην άσκηση επιχειρηματικότητας ή στην έναρξη επιχειρηματικής συνεργασίας ενώ είναι αρκετά δύσκολη η χορήγηση βίζας. Παρόλα αυτά και εφόσον υπάρχει καλή και σταθερή συνεργασία με συγκεκριμένη Σαουδαραβική επιχείρηση, αυτή μπορεί να επηρεάσει θετικά στη χορήγηση βίζας σε γυναίκα.
            20. Απαιτείται συντηρητικό αλλά έξυπνο ντύσιμο. Σε ένα μεγάλο βαθμό κρίνεσθε και για την εξωτερική σας εμφάνιση.
Συνήθως δεν χορηγείται βίζα σε γυναίκες που δεν συνοδεύονται απο συγγενή τους πρώτου βαθμού (πατέρα, αδελφό ή σύζυγο) εκτός από άδεια εργασίας για συγκεκριμένα επαγγέλματα – νοσοκόμες, εκπαιδευτικούς ή οικιακές βοηθούς – και πιθανόν σε όσους  έχουν αρκετές διασυνδέσεις και κατάλληλες γνωριμίες. Ειδικότερα για τις γυναίκες, εφόσον είναι μεγαλύτερες των 40 ετών και είναι παντρεμένες, η βίζα χορηγείται σχετικά πιό άνετα.
-Γυναίκες επιχειρηματίες δεν δραστηριοποιούνται ακόμη στην Σαουδική Αραβία. Παρόλη την πρόοδο που παρατηρείται σε άλλους τομείς υπάρχει ακόμη έντονη η αντίληψη για διαφοροποίηση των δύο φύλων και η θέση της γυναίκας είναι τελείως διαφορετική από άλλες χώρες. Σε πολλά δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία ή εστιατόρια υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι όπου μπορεί μία οικογένεια να εξυπηρετηθεί (family section). Πολύ σπάνιο επίσης είναι η ανταλλαγή χειραψίας με γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου